logo

 

Kattbeteende

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter    

Sidan är för att påminna oss kattägare att det är en katt och inte en hund eller människa som vi har.

Det är vi som ska förstå att de är faktisk är katter.

POTTER vi hade velat ha dig här!

Här en sida om kattbeteende och den här sidan kommer att utvecklas under en längre tid.

Sidan är tillägnad Pixl som är Potter i våra hjärta

sibirisk katt Potter

S*Starskys Potter
2013-2015

En dag fick vi veta att ägarna ville/skulle avliva honom, tyvärr fick vi ej köpa tillbaks honom.
SeMinnessida

 

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Man bör alltid veta bakgrunden om katt för att förstå katt.

Katt (Felis catus), även känd som tamkatt, är ett relativt litet, smygjagande rovdjur i familjen kattdjuroch ett vanligt sällskapsdjur i stora delar av världen. Vildkatten blev tidigt domesticerad av människan som nyttodjur för att hålla efter skadedjur eller för sällskap, både på landet och i stadsmiljö. Till havs har man sedan gammalt haft skeppskatter som skyddade mot gnagarangrepp på tåg och proviantförråd.

sibirisk katt smyger

Smyger/jakt på något som är spnnande står still innan man ska hoppa på det man jagar.

Tidigare ansågs egyptierna vara den kultur som längst har haft katten som tamdjur, eftersom katten hölls som heligt djur där. Den äldsta kända kattgraven återfanns emellertid på Cypern år 2004, och kan vara 9 500 år gammal, vilket är äldre än den neolitiska kultur som uppstod i Egypten för 8 000 år sedan. En DNA-studie utförd 2007 av National Cancer Institute pekar mot att alla världens tamkatter härstammar från en grupp afrikanska vildkatter (falbkatter) som levde i Främre Orienten för mellan 9 000 och 10 000 år sedan. Jordbruket utvecklades vid denna tid i Mellanöstern, och katten anses ha blivit domesticerad i området för att den lockades av råttor och möss i spannmålsförråd, och för att människor behövde hjälp att hålla efter dessa skadedjur. Tamkatten förmodas ha spridits snabbt över Bördiga halvmånen, inklusive Cypern och Egypten.

sibirisk katt smyger

Smuger är på jakt, gör sig liten

De små katterna är mer opportunistiska jägare i den meningen att de kan döda och äta fler arter – faktiskt flera tusen – medan stora kattdjur endast tar ungefär hundra olika arter bytesdjur. Detta beror på att det finns färre olika arter i de storleksklasser som de stora kattdjuren med fördel kan utnyttja. Rent teoretiskt sett skulle de större kattdjuren också kunna döda flera tusen olika arter, men gör det inte på grund av att själva jakten på till exempel en mus kostar mer energi än vad bytesdjuret innehåller. Undantaget är leoparder, som i regel har en stark böjelse för att även jaga mindre byten. Andra aspekter är att de mindre kattarterna inte kan ryta, och att de kan spinna både när de andas in och andas ut.  
  Till Topp    
 

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Katt