logo

 

Första hjälpen för katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Gästbok
Länkar
Blogg
Facebook

Här kommer en sida om Första hjälpen för din katt, vad du ska tänka på och saker som är bra att ha hemma eller ha med sig vid resa om det skulle hända en olycka.

Det är viktigt att ha er veterinärs telefonnummer på ett ställe som ni lätt hittar, som på kylskåpet och även telefonnummer till djursjukhus som har öppet dygnets alla timmar.

Bra att veta om normalvärde för katt:

Hjärtfrekvens (puls) 140-220 slag/minut

Andningsfrekvens 20-40 andetag/minut

Temperatur 38,0 °C - 39,0 °C (ändtarmen)

Sidan är tillägnad Hera

sibirisk katt Hera

S*Starskys Hera
2011-2014

Hera blev påkörd av en bil, de som hittade henne körde henne till veterinären. Om man hittar en katt som lever eller är död så kör katten till veterinären som kollar chippet, veterinären tar kontakt med ägaren.

Vi är tacksamma att de som hittade Hera körde henne till veterinären, så att Heras familj och vi fick veta vad som hade hänt.

Se Minnessida

Rasstandard

Färgpalett
Neva Masquerade utfärgning
EMS koder
Allergi
Kattår
Vikt

Sjukdomar/
testar vi våra katter och vaccinerar för

Sjukdomar/
vanliga sjukdomar som katt kan råka ut för
Första hjälp
Veterinären
Sista stund
  Det är lätt att lära grunderna i första hjälpen för katt. Man ska bara komma ihåg ABC, som står för:
andning,
blödning
och cirkulation.

Först och främst ska man se till att katten andas och att blodet cirkulerar ordentligt genom att kolla att hjärtat slår. Kraftiga blödningar som inte slutar inom fem till tio minuter måste man omedelbart ta kontakt med veterinär.

Kontrollista:
•Gör en bedömning av situationen.
•Håll dig lugn, tänk på din egen säkerhet först.
•Undersök katten.
•Behandla skadorna och smärtan så gott du kan.
•Håll katten varm och lugn.
•Kontakta veterinär om skadorna är allvarliga.
•Skydda katten från att förvärra sina skador

 
 

Det mesta som man behöver brukar man redan ha hemma men det är några saker till som behöver finnas utöver det vanliga, här nedanför är listan på vad som behövs. Det mesta finns att köpa antingen på Apoteket eller hos veterinären.
Det finns även att köpa Första Hjälp väska på nätet.

Det här behövs att ha hemma:
• Plåster på rulle
• Sårsalva för öppna sår
• Sårbalsam som desinfektion för öppna sår
• Förbandssax
• Förbandsvadd på rulle
• Gasbinda som tryckförband
• Självhäftande, elastisk binda, du måste ha vadd när du använder till katten.
• Steril kompress
• Jodlösning för desinfektion
• Elektrolytlösning för att rena öppna sår
• Bomull
• Pincett
• Termometer

 
  Reseapotek:
Glöm inte att packa med ett litet husapotek även till dina fyrbenta vänner. Sårtvätt och fästingborttagare kan hela familjen dela på.:Vätskeersättning för djur (Aptus Nutrisal eller Royal Canin Veterinary Diets Rehydration Support)
  • Kompresser och självhäftande bandage
  • Snabbverkande kosttillskott mot diarré (t.ex. Aptus Attapectin eller Canikur)
  • Sjösjukemedel (skrivs ut av veterinär)

 
 

Åtgärder vid vanliga akuta situationer

Hjälp vid akuta situationer tills veterinär kan kontaktas. Ta kontakt med veterinär så snart som möjligt för att du ska veta att du gör rätt.

Sårskador

Ytliga småsår liknande skrubbsår behöver vanligen inte mer åtgärd än regelbunden rengöring med t.ex. klorhexidinlösning. Djupare skador som går genom hela huden bör undersökas av veterinär eftersom även ett litet hål kan dölja en stor skada. Små bitsår drar snabbt ihop sig men bakterier som blir kvar under huden kan orsaka bölder. Tvätta sår med vatten eller fysiologisk koksaltlösning, bandagera och kontakta veterinär.

Blödningar

Över öppna sår som blöder kan du lägga ett bandage för att stoppa det värsta blodflödet. Använd gasbinda, bomull, en näsduk eller tygbit men se till att bandaget är rent. Du ska aldrig använda tryckbandage på en katt eftersom det kan stoppa blodcirkulationen helt och orsaka livshotande skador. Om blödningen inte snabbt avtar måste katten omedelbart tas till veterinär.

Brännskada

Katter kan råka ut för två typer av brännskador. Brännskador orsakade av värme bör du kyla så fort som möjligt i kallt vatten. Ställ gärna katten i badkaret och spola den i kallt vatten under minst tio minuter. Minska helst temperaturen på vattnet gradvis så kroppstemperaturen inte sjunker för hastigt.

Om brännskadan orsakats av ett kemiskt ämne är det viktigt att se till att katten själv inte börjar tvätta skadan. Spola katten i kallt vatten i minst tio minuter och täck brännskadan med en trasa när du tar den till veterinären.

Värmeslag

En katt kan dö av värmeslag. De första tecknen på värmeslag är att katten blir orolig och stressad. Om katten dessutom flämtar och dreglar måste du agera snabbt. Använd en vattenspruta med kallt vatten för att kyla katten eller täck den med våta handdukar. När katten börjar återhämta sig ska du se till att den får vila upp sig helt på en torr, sval plats. Lämna aldrig djur i bilen under den varma årstiden. Djur som drabbats av värmeslag bör alltid undersökas av veterinär eftersom inre skador kan ha uppstått.

Ormbett

Ett ormbett svullnar snabbt upp och är mycket smärtsamt. Bett i tassar är farligare än i nosen. Håll katten lugn och bär den till bil/båt för transport till veterinär och vidare behandling. Kortison har ringa eller ingen effekt men kan vara motiverat om man har långt till veterinär.

Förgiftning

Ta reda på vad katten förgiftats av. På förpackningen till alla kemiska produkter ska det finnas uppgifter om vad du ska göra om någon fått i sig innehållet. Försök inte få katten att kräkas om det inte står så i produktinformationen. Det är extra viktigt att komma ihåg ifall katten fått i sig någon form av frätande syra som till exempel finns i bilbatterier och propplösning för avlopp. Tag med förpackningar, växter, svampar eller annat prov på giftet till veterinären. Hos veterinären kan kräkmedel ges om det är lämpligt samt vidare vård beroende på gift.

Främmande föremål i mun och svalg

Behövs vanligen två personer. En som står bakomkatten för att hindra den från att backa och en som håller upp käkarna med grepp precis bakom hörntänderna samt en som försöker få bort föremålet som sitter fast. Runda föremål i svalget (boll) kan vara mycket svåra men försök att få en pincett eller ett finger bakom föremålet och dra ut det. Var beredd på att djuret kan försöka bita i panik. Är tungan svår att hålla, kan man förbättra sitt grepp med en handduk, hushållspapper, kompress eller dylikt.

Krampanfall

Katten faller ihop med ryckningar i huvud, kropp och ben. Djuret är ofta okontaktbart och kan bajsa och kissa på sig. Katten behöver lugn och stillhet.
Släck ljuset, täck gärna över ögonen med en handduk men lämna nosen fri för andning. Stäng av TV/ stereo och andra ljudkällor. Undvik att röra hunden/katten och stoppa inte in något i munnen. Ring veterinär och rådgör. Anfall går ofta över på några minuter men om det inte verkar gå över, måste du till veterinär för kramplösande behandling.

Trafikolyckor eller fallskador

Om din katt varit med om en trafikolycka eller fallit från en hög höjd ska du omedelbart ta den till veterinären. Försök att hålla den varm under transporten. Ifall katten fått invärtes skador kan det ta en stund innan den visar att den har ont. En slö katt som inte vill röra sig eller kissa efter en olycka kan har fått skador på inre organ. Kräkningar är också ett tecken på sådana skador.
Hur man ska bete sig vid trafikolyckor eller fallskador:
• Ta försiktigt bort katten från olycksplatsen om det inte är en lugn plats
• Gör en bår med en tröja eller liknande och lägg försiktigt katten på den men var försiktig så kroppen inte vrider sig. Se också till så att huvudet är lite lägre så det kommer blod till hjärnan.
• Ring veterinären
Att ta hand om ett skadat djur ute :
Ibland kan man stöta på djur som skadat sig utomhus, blivit påkörda eller vad som. Det är då viktigt att veta hur man ska bete sig och ta hand om djuret. Det är viktigt att behålla lugnet och även vara beredd på t.ex. plötsliga rörelser.
Gör såhär:
• Skydda dig själv i förstahand, då djuret antagligen inte reagerar så vänligt som du kanske förväntar dig
• Prata lugnande med djuret och gå försiktigt mot den
• Lägg katten i en filt, tröja eller jacka försiktigt
• Ta djuret till en lugn plats och titta så den mår någorlunda bra i alla fall och andas och ta den sedan till vveterinären.

Andra saker som du kan göra är det här:
• Kontrollera kattens puls och det gör du lättast på insidan av låret.
• Kontrollera att den hör och ser dig genom att göra något litet ljud
• Lys med en lampa i ögonen på den, drar pupillerna ihop sig så är det fortfarande en chans att rädda katten.

Benbrott

För att förhindra att ett benbrott förvärras ska du se till att katten inte kan röra det ben som du misstänker är brutet. Medan du transporterar katten till närmsta veterinär kan du försöka hålla det brutna benet högt eftersom det minskar smärtan och svullnaden. Var mycket försiktig med att flytta en katt som du misstänker fått en fraktur. Ibland kan det vara bra att använda en handduk som bår.

Elchocker

Om din katt skulle få ström i sig måste du försäkra dig om att strömmen är avslagen innan du själv närmar dig katten. Elektriska stötar ger ofta katten brännskador. Se till att katten andas ordentligt innan du börjar se över om den fått några andra skador.

Drunkningsolyckor

Svep in katten i en filt så den blir varm. Den är förmodligen väldigt rädd, så prata lugnande med den. Är katten medvetslös med vatten i lungorna, så håll försiktigt upp den i bakbenen och tryck lite på bröstkorgen några gånger. Öppna munnen och kolla så luftvägarna är fria och inget är ivägen. Låt huvudet ligga lägre än resten av kroppen så blod kommer till hjärnan. Om det inte hjälper så försök med konstgjord andning, vilket det står mer om längre ner på sidan. Kontakta alltid veterinär.


Chock
En katt kan få chock av flera anledningar. Bland annat för t.ex. blödning, brännskador, elektriska stötar, förgiftning, trauma, diabetes eller insektsbett. Kontakta alltid veterinär om din katt är i chocktillstånd!

Symptom för chock
• Snabba hjärtslag
• Blekt tandkött
• Snabb andning
• Kalla öron och tassar
• Vidgade pupiller
• Yrsel
• Medvetslöshet

Konstgjord andning

Om katten är medvetslös så kan du vara tvungen att ge konstgjord andning. Det gör du såhär:
• Kontrollera så katten inte har något främmande föremål eller liknande i munnen samt halsband etc.
• Dra fram tungan och håll munnen stängd med handen och håll upp halsen. Detta gör man för att katten ska få blod till hjärnan lättare och så katten kanske får tillbaka medvetandet.
• Tryck försiktigt på bröstet med fingerspetsarna och tummarna var 5e sekund tills katten börjar andas.
• Om katten ändå inte fått tillbaka medvetandet så kan du prova att blåsa väldigt försiktigt i kattens näsborrar och vänta några sekunder mellan gångerna.
• Kontrollera att bröstkorgen höjs då du gör detta och fortsätt tills katten förhoppningsvis börjar andas igen...

 
 

Källor:
http://vetzoo.se/artiklar/forsta-hjalpen-for-hund-och-katt
http://www.agria.se/katt/artikel/f-rsta-hj-lpen-f-r-katten
http://svenskkatt.se/artikel/124/Forsta_hjalpen/